07.03.2018 | By admin
HaastattelutLehdistötiedotteetMagiCADMagiCAD Cloud
Grohe

Vesi- ja viemärilaitteet ja vesikalusteet ovat murroksessa. Esineiden internet (Internet of Things) tuo vesijärjestelmien komponentteihin uudenlaista älykkyyttä ja etenkin energiatehokkuuteen liittyvien ratkaisujen merkitys kasvaa nopeasti. Vesikalusteiden globaali edelläkävijä Grohe näkee uudet tuulet erittäin tervetulleena. Grohe on maailman suurin vesikalusteiden valmistaja ja Euroopan toiseksi suurin wc-elementtien valmistaja, joka toimii yli 160 maassa ja työllistää kansainvälisesti yli 6 000 henkeä.

Kohti älykkäitä vesijärjestelmiä

Vuonna 1956, Grohe toi markkinoille ensimmäisenä valmistajana termostaattihanat, joka oli tuolloin suuri murros alalla. Tänä päivänä on nähtävissä, että monet alan perusratkaisut ovat muuttuneet aikojen saatossa varsin vähän. Keskustelimme alan muutoksesta Grohen Suomen maajohtajan Tero Kemppaisen ja avainasiakaspäällikkö Tero Hyvärisen kanssa.
­
– ”Kun kaikki muu on kehittynyttä, on mielenkiintoista, että vesikalusteiden kehitys kulkee kymmenen vuotta jäljessä. Samalla on kuitenkin fakta, että lämpimän käyttöveden käyttö muodostaa merkittävän osan kotitalouksien energian kulutuksesta”, kommentoi Tero Kemppainen.
­
– ”Vesikaluste voi olla tänä päivänä paljon enemmän kuin kromiosa, josta tulee vettä. Kansainvälinen tuotekehitysorganisaatiomme mahdollistaa, että kykenemme tuomaan markkinoille uusia teknisiä ratkaisuja ja tuotteita vakaalla syklillä. Tarjoamistamme tuotteista noin 75 % on uudempia kuin kolme vuotta. Valikoimaamme kuuluu perinteisten tuotteiden lisäksi monia uniikkeja tuotteita, joita kilpailijamme eivät vielä pysty tarjoamaan”, lisää Jani Hyvärinen.
­
– ”Lanseerasimme esimerkiksi viime vuoden ISH-messuilla Sense Guard -vuotovahdin, joka on datayhteydessä omaan kännykkäsovellukseemme. Vuotovahti havaitsee mikrovuodot ja sulkee vedensyötön automaattisesti putkirikon sattuessa. Sovelluksella voidaan myös seurata järjestelmän vedenkulutusta sekä hallita kauko-ohjauksella esimerkiksi veden virtaamaa”, Jani jatkaa.
­
– ”Myös yhteiskunta muuttuu ja erilaiset älykkäät järjestelmät kodeissa tarjoavat uusia mahdollisuuksia esimerkiksi vanhusten hoitoon. Muun muassa Sensia Arena -mallistomme WC-istuimet, jotka on varustettu erillisellä ohjaimella käytettävällä älykkäällä hygieniasuihkulla, voivat tarjota vanhukselle itsenäisyyttä sen sijaan, että tarvittaisiin esimerkiksi avustajia. Tämän tyyppiset ratkaisut ovat jo tätä päivää. Innovaatiot tarjoavat monesti myös ylellisyyttä, kuten käyttäjän valitsemalla tavalla hiilihapotettua vettä tuottava Grohen Blue Home -hana”, Tero kertoo.

LVI-suunnittelijoiden valinnat vaikuttavat alan kehitykseen

Riippuen rakennuksesta ja projektista, mukana on aina eri osapuolia, jotka vaikuttavat käytännön vesikaluste- ja vesilaitevalintoihin. Jotta uudet tuotteet löytävät tiensä käyttöön, laitteista ja niiden ominaisuuksista täytyy olla yksityiskohtaista tietoa saatavissa niin sisustussuunnittelijoilla kuin LVI-toimistoilla.

­– ”Voi olla esimerkiksi niin, että sisustussuunnittelija on valinnut projektiin tietyn laitevalmistajan vesikalusteet. Projektin LVI-suunnittelutoimisto voi kuitenkin tuntea kilpailevan tuotteen paremmin ja sen miten se toimii esimerkiksi asennuksissa. Tämä voi synnyttää inhimillistä epävarmuutta tuntemattomampaa tuotetta kohtaan. Tällöin valittavasta tuotteesta syntyy dialogi sisustussuunnittelijan ja LVI-toimiston välillä, joka voi tiedon määrästä riippuen johtaa vaikka siihen, että valittu kalustetoimittaja vaihdetaan toiseksi. On ymmärrettävää, että aiemmat valinnat ja tottumukset ohjaavat ihmisten toimintaa ja toisaalta jos uutta tuotetta ei tunne, halukkuus riskin ottoon on vähäisempi”, kuvailee Jani Hyvärinen.
­
– ”Jotta laitevalmistaja voidaan ylipäätään alunperin valita projektiin, arkkitehdilla tai sisustussuunnittelijalla täytyy olla riittävästi tietoa malleista ja niiden mitoista. Esimerkiksi kerrostaloprojektit eivät useimmiten ole arkkitehtivetoisia, vaan niissä tarvittavien suurten hanamassojen osalta sisustussuunnittelijan ja LVI-toimiston päätökset ratkaisevat”, Tero Kemppainen toteaa.
­
– ”Koska LVI-suunnittelija suunnittelee tänä päivänä tietomallipohjaisesti, on loogista että toimitamme hänen tarvitsemansa tiedon tuotteidemme pohjalta mallinnettuina 3D-tietomalleina. Nämä auttavat häntä työssään ja sisältävät tuotteen mitat ja tekniset tiedot talotekniikka-alan laskentoja varten. Voidaankin sanoa niin, että tuotetietomalli on meille kanava tehdä läheisempää yhteistyötä suunnittelutoimistojen kanssa”, Jani jatkaa.

Tietomalli tarjoaa tehokasta tiedonkulkua

Tuotteiden mallintaminen tietomalleiksi on ollut osa Grohen strategiaa jo pitkään. Progman mallinsi heidän ensimmäiset tuoteensa LVIS-suunnitteluohjelmisto MagiCADiin jo vuonna 2007.

­– “Ensimmäiset tuotteemme mallinnettiin MagiCADiin sillä lähtökohdalla, että valikoima tarjoaisi tarvittavat perustuotteet tyypillisiin kerrostaloasennuksiin. Valikoima on kasvanut ja nyttemmin suunnittelijat voivat maksuttomasti selata Grohen tuotteita mittoineen ja teknisine tietoineen myös verkossa käyttäen Progmanin MagiCloud-tietomallikirjastoa. Usein tarve uusien tuotteiden mallintamiselle tulee esille myös keskustellessamme LVI-suunnittelutoimistojen kanssa”, kertoo Tero Kemppainen.

­– ”Pyrimme saamaan uudet tuotteemme tietomalleiksi nopeasti. Olemme huomanneet, että kun uudet tuotteet on mallinnettu MagiCADiin ja MagiCloudiin, tuotteiden kysyntä on kasvanut miltei räjähdysmäisesti”, Jani Hyvärinen kommentoi.
­
– ”On tärkeää, että tieto liikkuu projektissa tehokkaasti osapuolelta osapuolelle. Tietomalli mahdollistaa tämän. Projektin osapuolista suunnittelija on periaatteessa kauimpina fyysisestä tuotteestamme, mutta hänellä on keskeisin osa hyvin toimivan vesijärjestelmän luomisessa. Jos järjestelmä ei toimi suunnittelijan työpöydällä, se ei useimmiten toimi myöskään käytännössä. Tämän vuoksi haluamme kuunnella LVI-suunnittelijoita ja heidän tarpeitaan herkällä korvalla ja vastata tuotteillamme heidän tarpeisiinsa parhaalla mahdollisella tavalla. Haluamme olla suunnittelijalle hyvä yhteistyökumppani”, Tero summaa.

Grohe valittiin vuonna 2017 ainoana talotekniikkayrityksenä yhdysvaltalaisen Fortune -lehden Change the World -listalle sijalle 34. Listauksen kriteereinä käytettiin yrityksen tarjoamia ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin, kannattavuutta sekä innovatiivisuutta suhteessa oman alansa muihin toimijoihin.

Footnote FI

Toimintomme yhtenäistettiin MagiCAD-nimen alle tammikuussa 2019, jolloin Progman Oy:stä ja sen tytäryhtiöistä CADCOM AB ja Progman Software UK Ltd tuli MagiCAD Group. Samalla MagiCloudin uudeksi nimeksi tuli MagiCAD Cloud.

Tilaa uutiskirje

First name*
Surname*
E-mail*
Company*
Business sector*

Arkisto

Kategoriat