16.08.2016 | By admin
BIMIntervjuerMagiCADPressmeddelandeProduktdatabaser
  • Systemair har 1 000 ventilationsprodukter som finns i 3D-modeller i MagiClouds BIM-biblioteket

  • Projektörer kan enkelt dra in produkter direkt i sina egna projekteringsprojekt

Det svenska företaget Systemair är en av världens ledande tillverkare av ventilationsprodukter för byggindustrin. Med 5 000 anställda i 47 länder har Systemair varit lönsamt sedan starten för 42 år sedan. Bland deras produkter hittar man energieffektiva fläktar, luftbehandlingsaggregat och produkter för luftförsörjning, luftkonditionering och uppvärmning. Under det senaste räkenskapsåret uppgick företagets värde till 5,9 miljarder SEK.

En av anledningarna till Systemairs framgång är att företaget håller sig i framkant med den tekniska utvecklingen inom byggindustrin. Den senaste trenden inom byggsektorn är BIM – byggnadsinformationsmodellering.

Systemair-desktop-magicloud-300x238

Mikael Karlsmyr, marknadskommunikationschef på Systemair säger: – Det är ytterst viktigt att Systemair bygger vägar till den växande BIM-verksamheten. Projektörer som skapar ritningar för byggnader använder CAD-baserade programlösningar som AutoCAD och Revit. När de skapar ritningar för större byggnader som sjukhus, skolor och köpcentrum har olika ventilationskomponenter en stor betydelse. Om Systemairs ventilationsprodukter skapas i 3D-modeller som inkluderar all tekniska data, kan projektörerna enkelt föra över modeller av våra produkter direkt till sina ritningar. När ritningarna är klara kan en inköpslista med våra produkter skapas. Den här funktionen ger en fördel till Systemairs produkter jämfört med konkurrerande ventilationsprodukter som inte finns i BIM-biblioteket.

Progman har under en längre tid skapat 3D-produktmodeller med verifierad produktdata från 200 tillverkare i sitt ledande projekteringsverktyg MagiCAD. 2022 förväntas BIM-marknaden vara värd 11,54 miljarder USD enligt en rapport som Transparency Market Research publicerade i december 2015. En omfattande tillväxt på den här marknaden (prognoser pekar på mellan 17-19 procent genomsnittlig årlig tillväxttakt) baseras på nya erbjudanden i form av molnbaserade BIM-tjänster. För att möta efterfrågan lanserade Progman i år hemsidan www.magicloud.com, Europas största BIM-bibliotek för El- och VVS-produkter. MagiCloud innehåller mer än 1 miljon BIM-produkter och förenar funktionaliteten i MagiCAD med en lättillgänglig molnfunktion.

– Vi har arbetet systematiskt med MagiCAD och nu även med det molnbaserade verktyget MagiCloud, för att modellera hela vårt produktlager med nästan 1 000 produkter, säger Mikael Karlsmyr.

Efterfrågan på BIM kommer inte endast från El- och VVS-konsulter. Konstruktörer ansvarar för utformningen av ventilationssystem. I vissa länder är det även entreprenörerna som har det direkta ansvaret för utformningen. BIM är en metod som alla nyckelintressenter kan dra nytta av eftersom det förbättrar kommunikationen och samarbetet mellan olika team.

– Ibland får vi en direkt förfrågan om en produkt. Inom två veckor kan produkten modelleras i 3D och tillhörande tekniska data kan överföras till biblioteket.

– Att erbjuda BIM handlar i huvudsak om att förenkla och effektivisera projektörens arbete så att de kan hålla kostnaderna nere, säger Karlsmyr.

Från Systemairs synvinkel innebär ett BIM-baserat arbetssätt att kundsupport kan tillhandahållas även efter försäljningen.

– Detaljerad teknisk produktinformation i molnet förenklar för kunderna efter produktleveransen. Anvisningar, beställningar av reservdelar och annan kundtjänst kan inkluderas. Genom BIM kan vi vara ett bättre stöd till våra kunder. Kunden utgör den viktigaste kuggen i Systemairs verksamhet, säger Karlsmyr avslutningsvis.

Systemair i korthet

Systemair är ett ledande ventilationsföretag med verksamhet i 47 länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Mellanöstern och Sydafrika. Företagets försäljning uppgick till 5,9 miljarder SEK under räkenskapsåret 2014/15 och företaget har för närvarande cirka 4 700 anställda. Systemair har bokfört en rörelsevinst varje år sedan 1974, då företaget grundades. Under de senaste 15 åren har bolagets genomsnittliga tillväxt uppgått till cirka 13 procent.
Systemair har en väletablerad närvaro på tillväxtmarknaderna. Koncernens produkter marknadsförs under varumärkena Systemair, Frico, VEAB, Fantech, Menerga och Holland Heating. Systemairs aktier har legat på OMX Nordic Exchange-börsens Mid Cap-lista i Stockholm sedan oktober 2007. Koncernen består av cirka 60 företag.

Footnote SV

I januari 2019 slog vi samman våra företagsnamn under namnet MagiCAD. Progman Oy, CADCOM AB och Progman Software UK Ltd blir MagiCAD Group. Utöver det bytte MagiCloud namn till MagiCAD Cloud.

Arkiv

Kategorier