21.12.2018 | By Stephanie Borg
3D-skrivare för husbyggnation

3D-skrivare för husbyggnation

På flera håll runtom i världen pågår försök att producera hus med hjälp av 3D-skrivare. I Kalifornien har forskare lyckats skriva ut och bygga ett hus på 24 timmar med hjälp av tekniken. Kineserna har tagit det ännu längre. Där kan en 3D-skrivare producera så mycket som tio hus på ett dygn i en fabrik. Byggnadsmaterialet består av återvunnet konstruktionsmaterial, restmaterial från industrin samt cement. På detta sätt säger sig kineserna spara femtio procent av byggnadskostnaderna.

Även i Europa pågår försök. I Köpenhamn byggs ett litet kontorshotell med hjälp av en 3D-betongskrivare och i Holland gör man ett platsbyggt hus i plastmaterial. I Sverige är Umeå Universitet igång med att utveckla en teknik för att kunna göra storskaliga 3D-utskifter i cellulosabaserade material. Det kan handla om allt från fönsterlister och dörrar till väggar och hela hus.

Fördelar som nämns i samband med 3D-skrivare är mindre materialspill och ökad återvinning. Den arkitektoniska friheten ökar eftersom skrivaren klarar av svängda former som är svåra att lösa med handkraft.

– Om denna teknik börjar användas kommer det att innebära stora förändringar. Det är ett sätt att rationalisera produktionen och om man kan minska produktionskostnaderna kan priserna på nybyggda hus gå ner, säger Markus Waser, utbildningsledare inom byggteknik och samhällsbyggnad på Yrgo.

Vill du läsa mer om trender i byggbranschen? Ladda ner vår artikel här

För att se hela vår julkalender klicka här

Footnote SV

I januari 2019 slog vi samman våra företagsnamn under namnet MagiCAD. Progman Oy, CADCOM AB och Progman Software UK Ltd blir MagiCAD Group. Utöver det bytte MagiCloud namn till MagiCAD Cloud.

Prenumerera på nyhetsbrev

First Name*
Last name*
E-mail*
Company*
City*
Business Sector*

All personlig information kommer att hanteras enligt MagiCAD Group Privacy Policy

Arkiv

Kategorier